Perkongsian dari saya Mohammed Hafiz Bin Shariff

Tuesday, December 3, 2019

apa beza PAID REVIEW dan GIFT REVIEW ? Influencer harus tahu!

Bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan. makin hari makin bertambah orang2 yang femes di instagram atau sosmed yang lain kan. Dah femes tu bolehlah buat paid review or gift review. Tapi apa beza dua ni?

PAID REVIEW

Korang buat review/ komen/promote tentang satu produk ni dan korang dapat bayaran daripada company tu.

Contoh : Review produk sambal abcdefg. Syarikat abcdefg bayar rm100 kepada korang.


GIFT REVIEW

Korang buat review/komen/promote tentang satu produk ni dan korang dapat hadiah berupa barangan yang di review daripada company tu.

Contoh : Review produk sambal abcdefg. Syarikat abcdefg bagi sambal abcdefg bernilai rm100 kepada korang.


PAID-GIFT REVIEW

Korang buat review/ komen/promote tentang satu produk ni dan korang dapat bayaran dan hadiah berupa barangan yang di review daripada company tu

Contoh : Review produk sambal abcdefg. Syarikat abcdefg bayar rm100 dan bagi sambal abcdefg bernilai rm100  kepada korang.

Selain Paid Review dan Gift Review. ada lagi. FREE REVIEW! x salah sebenarnya nak buat free review. terserah kepada korang sama ada memang suka produk tu atau saja2 je supaya nampak ada jobs gitu. hiks.

Sama ada korang dapat paid review, gift review, paid-gift review atau free review, hanya korang dan company tu je tahu.
Share:

0 comments:

Post a Comment

Copyright © Derak Sokmo | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com