Perkongsian dari saya Mohammed Hafiz Bin Shariff

Saturday, November 25, 2017

Cara Bayar Roadtax dan Insuran Paling Mudah di Pejabat Pos

Step 1: Bawa I/C, Sijil Pemilikan Kenderaan dan Cover Note Insuran yang kita ambil.
Step 2: Tekan nombor giliran dan tunggu.
Step 3: Bayar. Siap. Terima Roadtax dan Cover Note Insuran. Balik.

**Jangan lupa tampal roadtax baru lak kat cermin kereta tu. hehe

Amboi macam senang je. Yes. kali ni buat catatan blog senang2 je sebab memang senang bayar di pejabat pos. Terutama Pejabat Pos Tropicana City Mall, Kaunter 4, Staff nama Ms.Hafizah. Layanan beliau bagus, peramah dan ikhlas. hehe sebabnya ni first time Fiz Bayar Roadtax dan Insuran kereta. So banyak la soalan2 nya kan. dan beliau jawap dengan baik sangat2. contohnya Fiz add on Insuran untuk cermin kereta dan tanya soalan. "insuran cermin ni cover berapa kali, contoh kalau cermin pecah dua kali pada masa yang berlainan". beliau kurang pasti, tapi berusaha jawap. beliau whatsapp kawan insuran nya tanya. dan jawapannya "insuran cover seberapa banyak nilai yang di cover. contoh  insuran cermin ambil rm1000, 1st time pecah, cover rm500, masih baki rm500. pecah kali kedua masih boleh pakai baki rm500 tu". Fiz tambah insuran cermin sebab xnak kacau insuran kereta. kalau dah guna insuran kereta, akan kacau NCD (non-claim discount) kita. tapi hopefully tak berlaku apa2 yg tak diingini lah kan.

**bayaran add on insuran cermin, bayar rm15 untuk cover kerugian rm100. So kalau nk cover rm1000, kena bayar rm150 lah untuk insuran cermin saja.
**Fiz ambil insuran dengan Zurich Takaful


contoh Sijil Pemilikan Kenderaan (VOC). Ini yang baru menggantikan
sebelum ini Kad Pendaftaran Kenderaan (RC). Baca selanjutnya  disini

Copy Roadtax lama xde pun xpe. ada lagi baik.

Contoh Cover Note Insuran. Sorry banyak sensor. hihu

Yeay dah dapat Roadtax baru. JRV? Fiz orang Johor ke? :P

koyak leklok. hehe

free Sticker ni. alang2. tampal terus di cermin kereta
sebab ada nombor towing tu.

dapat cover note insuran baru. simpan leklok. setahun lagi nak guna.



Mudah kan? yup! lepas2 godek2 pakcik gugel. Yang Paling Fiz senang adalah bayar sendiri di Pejabat Pos. Tapi kalau korang nak try cara lain. ada je option lain
-pergi JPJ
-melalui MyEG
-melalui agen insuran

Faham kan? Kalau faham good. hehe











Share:

13 comments:

  1. thanks info..tdi ambo dah renew rotek insuran kt pjabat pos..mudah dan harga berpatutan

    ReplyDelete
  2. Kalaw kita bawak geran photostat boleh x?

    ReplyDelete
  3. Klu Bru ambik Keta ncd 0 cam MNA ya..yg murah ada x

    ReplyDelete
  4. Renew roadtax motor dkt pejabat pos bapa rggt?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pon nk tau jgk ni

      Delete
    2. roadtax motor rm2 je..insurance kene tengok ncd, tahun, n sebagai nya

      Delete
  5. Insuran ape yang murah untuk kereta persona tahun 2008...3party.. .

    ReplyDelete
  6. Kalau nak hidup roadtax kereta Proton saga lama 6bulan berapa yer?

    ReplyDelete
  7. kat pejabat pos dia boleh jugak ke renew insurans etika? dah tak perlu la ni nak pergi etika?

    ReplyDelete
  8. Dekat pejabat pos dapat renew insurance?sorry tanya.

    ReplyDelete
  9. Nak tnya...cm cover untuk cermin tu mcm mn..kurg fhm....

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Untuk bukti pencairan W / A: +6281617538564
    Nama ******* Neni Syahir
    kota: ******** Bandung
    jumlah pinjaman: ****** Rp5,5 miliar
    suku bunga: ******* 1%
    @Twitter ikuti sekarang: *********** @AasimahaLoan

    Saya adalah korban penipuan di tangan kreditor palsu. Saya kehilangan sekitar Rp.65.000.000 karena saya membutuhkan modal besar Rp. 5,5 miliar. Saya hampir mati, saya tidak punya tempat untuk pergi dan bisnis saya hancur, dan dalam proses itu saya kehilangan suami saya. Saya tidak tahan lagi. 4 November 2019, saya bertemu dengan seorang teman lama di sebuah restuarant di Bandung yang memperkenalkan saya kepada seorang ibu yang baik, Ny. AASIMAHA ADILA MEMILIKI PERUSAHAAN PINJAMAN, yang akhirnya membantu saya dengan pinjaman besar untuk membayar hutang bank saya. Tolong, bantu saya untuk berterima kasih kepada ibu-ibu Muslim yang memberikan perusahaan pinjaman besar milik sendiri, pemilik pabrik dan individu pribadi untuk meningkatkan kehidupan dan bisnis mereka. Saya juga ingin menggunakan kesempatan ini untuk menasihati sesama orang Indonesia. Jika Anda menginginkan pinjaman modal besar, Anda dapat menghubungi mereka dan melihat situs web mereka. Anda perlu tahu bahwa ada banyak scammer di blog ini yang tidak memiliki situs web di Google map. perusahaan pinjaman resmi AASIMAHA ADILA AHMED LOAN memberi saya pinjaman Rp5,5 miliar dengan tingkat bunga sangat rendah untuk 1% seiring pinjaman jangka panjang dengan persetujuan cepat dan pencairan darurat. Jika Anda menginginkan kapita investasi yang besar dan Anda ingin membayar hutang Anda, segera terapkan dan berbahagia seperti banyak orang di sini.
                                          Batas aplikasi di bawah ini

    E-mail: *******aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com
    WhatsApp ::: ************ + 447723553516
    Email saya; ***************** nenisyahir@gmail.com

    ReplyDelete

Copyright © Derak Sokmo | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com