Perkongsian dari saya Mohammed Hafiz Bin Shariff

Friday, May 18, 2018

TRIP JAWA TIMUR - KAWAH IJEN

Hi gais. Untuk New Year Trip 2018. Hafiz dan travel buddy, Henri buat trip ke Jawa Timur.
Antara tempat kitorang pergi adalah Kawah Ijen, Pulau Tabuhan, Gunung Bromo dan Air Terjun Madakaripura. Semua dilakukan selama 4 hari 3 malam dengan bajet RMxxx. haaa kalau nak tahu berapa, kena baca sampai habis.

29 Disember  2017

Kitorang naik flight AirAsia X dari KLIA2 pukul 12.45pm,

Thank you umi abah hantarkan anak2 dorang ke airport. hehe

bye bye angah. kasihan dia x dapat join trip coz 1hb dah masuk sekolah

buku merah jangan lupa bawa. Passport nombor 5 berkuasa di dunia
bangga x? hehe

selfie masa boarding perkara perlu buat kan? heee
sampai Surabaya (Juanda Airport) pukul 3.20pm terus beratur imigresen dan ambil taxi airport ke Stesen Keretapi Sidoarjo. tapi nasib tak menyebelahi sebab terlambat 5 minit. huhu. Kereta Api Indonesia ni sangat on time gais. Tapi syukurlah 30 minit kemudian masih ada train lain. Review dan cara booking Kereta Api Indonesia korang boleh tengok disini.

walau ape pun terjadi, tetap kena senyum! 

kena check-in dulu. macam flight dah!


Kitorang ambil train Surabaya-Probolinggo-Karangasem. why tak direct? coz direct train pukul 2 petang. x sempat flight kitorang. Sampai di Stesen Probolinggo pukul 6.15pm, kitorang makan dulu di Bakso Stasiun.

jemput makan!

Pukul 7pm bertolak dari Probolinggo, sampai di Stesen Keretapi Karangasem pukul 11.30pm, Mas Rahmat bagi rehat dulu 1 jam, takkan sampai terus ke gunung nak mendaki? huhu So untuk trip Kawah Ijen ni kitorang deal transport dan penginapan dengan Mas Rahmat.


30 Disember 2017

12.30am Kitorang bertolak dari hostel ke Paltuding mengambil masa selama 1 jam. Pemandunya Mas Ardi banyak bagi informasi pasal Kawah Ijen dan Banyuwangi. Paltuding ni macam checkpoint area sebelum pendakian. ada kedai makan, tandas, parking area, tempat berkhemah, dan pondok menjual tiket.  Setiap pengunjung wajib membeli tiket pass pendakian ke kawah ijen,

harga untuk rakyat indonesia : weekend 7000 rupiah, weekday 5000 rupiah
harga untuk pelancong asing : weekend 150 000 rupiah, weekday 100 000 rupiah

Cara ke Puncak Kawah Ijen ada dua.

Pertama,  korang mendaki pakai kaki sendiri yang mengambil masa selama dua jam dan sejauh 3km. Pastikan badan korang fit dan hati2 dalam pendakian. silap langkah boleh tergelincir dan terseliuh.
Kedua, naik ojek/troli atau disebut juga taksi. Macam mana rupa ojeknya?

kalau di tempat lain, ojek tu motor teksi. kalau sini troli teksi


Tiada harga tetap, boleh negotiate tapi pastikan tambang tu berbaloi dengan keringat dorang. kasihan juga dorang angkut kita. Kalau pendakian, sekitar  800ribu hingga 1 juta. Troli ditarik 3 orang, so dari tambang tu dibahagi 3 la. Kalau turun murah. dalam 200ribu seorang dah dapat. didorong sorang je. turun lebih senang berbanding mendaki. jgn risau. troli dorang ade brek.


Sampai Paltuding, kitorang try nasi rawon. pertama kali cuba. sedap! dan harga pun berpatutan. Enak menjamu selera dan hirup kopi panas dalam kedinginan. lupa lak tujuan sebenar nak tengok Blue Fire! yang mana hanya ada dua je di dunia ni. satu lagi di Iceland. WOW! kan! Pukul 1.45am kitorang baru mula mendaki. gerimis turun membasahi bumi kawah ijen menambahkan kedinginan. Dah pakai baju sejuk, kitorang pakai lagi baju hujan yang mana dah bawa dari Malaysia lagi. well prepared katanya! hehe

ada buat sewa baju sejuk juga kat sini


semua pakai baju sejuk. memang sejuk!

saya pening kira duit rupiah.huhu
ni la nasi rawon. sedap gais. mesti cuba.


beberapa kali berhenti rehat, dah nak smpai puncak, bau sulfur yang kuat. cepat2 pakai gas mask yang diberikan sewa termasuk dalam pakej. Sampai puncak, kena turun ke dalam kawah untuk tengok blue fire dengan lebih dekat. Harus turun dengan berhati-hati kerana trek yang berbatu-batu dan curam. Serious rasa macam wow! dapat tengok api tu dengan dekat. penat mendaki terus hilang! sejam berlalu x terasa.

bukan mask biasa. gas mask.

nampak belakang tu. api biru. wow!

cuba pergi lagi dekat. amazing giler!

ni la sulfur. dorang buat jadi oleh2. tapi kitorang punya kena
rampas di airport. x boleh bawa naik kabin. huhu


Hari makin cerah. Blue Fire pun hilang, sang suria pun muncul. orang lain beransur pulang. kitorang masih di dalam kawah tu melihat tasik biru yang mengagumkan keindahannya. Persoalan yang bermain dalam fikiran, dorang tambang sulfur/belerang tu, x habis ke? rupanya sulfur tu sentiasa keluar dari dalam bumi. bukannya ditambang macam batu kapur. Jam 7.30 kitorang turun ke Paltuding.

tasik dalam kawah Gunung Ijen.

sejuk lagi ke pakai baju sejuk ni? huhu

cam kawasan salji kan?haha

fefeling daki gunung bersalji!

seorang lelaki dan sebuah ojek.

peaceful place!

sulfur mas ni angkat dalam 80-100kg. orang sebelah tu mampu?

berlatar belakang asap sulfur


ni la yang sempat Fiz angkut! yer yer jer! hah!

aman je rasa tengok gunung ganang

dah jom balik.


Lepas 1km turun, otot kaki Fiz kejang. Mas Ojek tu tawarkan 150k untuk kitorang ambil jasa ojeknya. sekejap je dah smpai Paltuding dan mas ojek tu x tercungap pun. kuat tenaga dorang! jalan ke parking kereta, Mas Ardi dah tunggu. soalan pertama dia "dapat liat blue fire?". Dapat! katanya ada tourist yang x dapat tengok, salah satu sebabnya x turun ke kawah. haa nak tengok benda rare kena adventure sikit! perjalanan balik ke hostel sempat kitorang tidur! capek! huhu


Bersambung di Trip Jawa Timur - Pulau Tabuhan, Banyuwangi



























Share:

Wednesday, February 14, 2018

Bayar Pinjaman Mara tanpa dikenakan Caj bayaran



Hi Korang, antara 11 tempat bayar balik pinjaman Mara, ada 3 tempat yang tak dikenakan caj bayaran iaitu Affin Bank, Pos Malaysia dan JomPay.

1. Affin Bank
Untuk menggunakan perkhidmatan Affin Bank, korang boleh rujuk di sini . Hanya boleh dilakukan secara atas talian.

2. Pos Malaysia
Untuk Pos Malaysia korang perlu pergi ke Pejabat Pos yang berdekatan dan ambil nombor untuk bayaran di kaunter. tiada secara atas talian.

3. JomPay
Pertama, Log in cimb clicks korang (atau lain2 internet banking akaun).
Kedua, Tekan Pay > Bills dan pilih From account yang ada duit (saving account untuk akaun simpanan biasa)
Ketiga, To: ada 3 pilihan, favourite, cimbclick dan JomPay. Pilih Jom Pay dan masukkan biller code 7195 dan tekan Enter.
Keempat, akan ada pop up, Ref-1 korang isikan Akaun Mara korang, Ref-2 korang isikan IC, masukkan nilai bayaran, dan biller nickname tu korang isi je MARA dan jangan lupa click "add this biller to my favorite. then proceed to payment. Siap!


Share:

Saturday, January 6, 2018

Kereta Api Indonesia - Pandangan dari Orang Malaysia

Amboi tunggu jodoh tengah rel ke? hehe

Hi gais, thank you baca lagi catatan Fiz. kali ni Fiz nak share dengan korang pasal Kereta Api Indonesia. New Year Trip 2018 Fiz dan Henri guna train nya trip dari Sidoarjo-Probolinggo-Karangasem-Probolinggo-(Gubeng)Surabaya.

Dari Juanda Airport, stesen paling dekat adalah Wonokromo tapi x semua train berhenti di stesen ni. untuk yang lebih baik, korang boleh start dari Stesen Kereta Api Sidoarjo. 

Stesen Kereta Api Sidoarjo

**Kalau korang betul2 dari Kota Surabaya, naiknya di Stesen Kereta Api Gubeng.

Ape yang menarik tentang KAI ni dari pandangan Fiz?
Pertamanya Fiz terkejut dengan ketepatan masa. Seriously setiap stesen, tepat waktu! memang respect dengan KAI pasal waktu ni!

jangan sampai tertinggal train gais. huhu


Kedua, mudah nak beli tiket. online atau walk in di kaunter pun boleh. tapi Fiz suggest beli online, kan walk in x dapat tiket dah habis. Untuk booking tiket kereta api, korang boleh terus direct di laman web rasmi Kereta Api Indonesia atau di TRAVELOKA tapi pastikan di setting, ubah negara, pilih Indonesia. kitorang bayar pakai kad debit Malaysia je gais. diterima.

Kaunter tiket Sidoarjo.

sebelum ke terminal, korang kena check in dulu.
dapatkan boarding passnya. check in boleh dilakukan
seawal 12jam sebelum train bertolak

Boarding Pass kena scan sebelum masuk terminal
Ketiga, Staff! Sangat friendly! sama ada staff di stesen atau pun dalam train, sama! senyuman x pernah lekang gais baik perempuan atau lelaki. masa dorang menjaja makanan, kita tanya harga tapi x beli. its okay, dorang takkan buat muka. dorang kerja sepenuh hati gais.

bisa saya fotoin mba? -bisa. hehe
Keempat, Makanan! Food make me happy! korang boleh beli makanan macam cikedis, nasi, kopi, teh atas train. menu nasinya juga berbeza di setiap train. ada nasi goreng, ada nasi ayam kicap dll. korang juga boleh pre-book meal di websitenya. WOW! macam flight dah kan. rasanya juga sedap, sambal perghhh pedas!

packaging yang kemas

nasi masih panas

Nasi Goreng Telur Mata Sapi
  
bagi yang suka macam long black. order black coffee.
 bagi yang suka krimer, order la cappucino

Kelima, variasi coach! dari yang kelas ekonomi hingga ke eksekutif. bagi yang bajet boleh stay di ekonomi, harga memang murah giler. bagi yang berkemampuan boleh cuba eksekutif. disediakan bantal untuk coach ni. tempat duduk juga luas. ada juga yang kelas bisnes.

Keretapi kelas bisnes Sidoarjo ke Probolinggo  

kelas ekonomi Probolinggo-Karangasem

depan kitorang cewe2 Banyuwangi. baik2 sopan2 orang Banyuwangi.
haaa tunggu ape lagi. follow insta dorang cepat. hehe thanks Yauma bagi hostspot.

Kelas Eksekutif dari Probolinggo ke Surabaya

Lena tidur budak ni. nasib baik x berdengkur. huhu


Keenam Kemudahan di stesen dan dalam keretapi.

cumanya di sesetengah stesen, nak pergi terminal sebelah
 kena lintas rel macam tu je xde jejantas, dan kena naik tangga untuk masuk ke keretapi.

ruang kantin dalam train.

surau yang bersih di setiap stesen

kantor kepala stasiun kalau di Malaysia sebut ape yer? hehe

tandas di setiap stesen juga bersih
tandas dalam train pun bersih. air paip nya pun x berbau.
sentiasa ada tisu dan ni adalah tandas kelas ekonomi!
ok thats all gais. selamat ber-trainpacker!

yang penting filter vivid warm! 
 
kitorang dah cuba, dan memang selesa.
apa pula pandangan korang? 










Share:

Copyright © Derak Sokmo | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com