Perkongsian dari saya Mohammed Hafiz Bin Shariff

Sunday, November 4, 2018

TRIP JAWA TIMUR - PULAU TABUHAN

Actually plan kitorang nak g Pulau Menjangan, Bali dari Watudodol. Tapi sedikit tersalah faham dengan supir. Kitorang bertolak lambat ke jeti. dah nak tengah hari baru nk gerak, sedangkan trip ke Pulau Menjangan ada waktu pagi je. Tapi puji tuhan, kita dapat supir yang berusaha cari pengusaha bot/trip ke Pulau Menjangan. Sambil menunggu dan ditiup angin pantai sepoi-sepoi bahasa, dia pun datang beritahu dah xde bot ke Menjangan. sedikit kecewa sebab x dapat post di instagram BALI-CHECKED! HAHAHAHAHA. Then dia bawa kitorang ke Pantai Mutiara. Dia tanya2 pengusaha situ, ada trip ke Pulau Tabuhan yang mana dekat sikit dan terletaknya dalam Kabupaten Banyuwangi. Kitorang pun terima, daripada x tahu nak buat ape petang tu kan.



Sepanjang naik bot ke Pulau Tabuhan. boleh nampak dengan jelas keindahan muka bumi Pulau Bali di bahagian barat. Sampai di Pulau Tabuhan. pasir yang putih dan pantai yang jernih. cepat2 buka baju dan terjun ke pantai. snorkeling lah! apa lagi. banyak ikan dan rumput laut. first time tengok ada rumput di laut, bukan rumpai laut. dan tiba-tiba! jeng jeng jeng! cepat-cepat berenang ke darat, panggil Henri dah cukup berenang nya! ada ular! pucat terus muka. huhu dan beritahu pemandu boat, dia cakap okay je ular tu. tapi perasaan geli dan takut tu masih ada. kitorang berenang di pinggir pantai je. huhu  Baru je berapa minit sampai, hujan lebat dan air pun keruh.

Pulau Tabuhan terletak di Selat Bali.
kira official belum ni ke Bali? haha

Air yang tenang sebelum ribut datang. huhu

Rumput dalam laut.

Snorkeling equipment dah dalam pakej

Dalam rumput ada ular. huhu

jeng jeng jeng. laut dah bergelora. huhu

petang yang mendung. ok jom balik. huhu
Semua berteduh di pondok dan beli indomie untuk panaskan badan. Actually pulau ni cantik sangat, tapi kerana hujan, kitorang balik awal. Hari kedua x seperti yang dirancang, lagi pun penat giler lepas mendaki kawah ijen, nak terus pergi pulau? haha buat kerja giler la Hafiz ni. 

tak sempat nak keliling pulau dan ke point yang tebing pasir.
nak main buaian pun kecil. huhu

muka x puas hati. huhu

di Pantai Mutiara hujan dah berhenti.

unik pasirnya warna hitam

di belakang tu Bangsring Underwater.
katanya sangat suggest pergi situ

Memandang ke Selat Bali.
Pulang kitorang makan bakso. Malamnya kitorang tidur awal sebab esoknya pukul 6 pagi dah nak check out untuk naik kereta api menuju Probolinggo. Hentian untuk ke Bromo! catatan berikutnya penuh cabaran gais, sebabnya x ada kaunter tiket proper untuk ke Bromo. Stay tune!
Share:

Monday, October 29, 2018

Teringin nak main baseball di PJ??? jom ke sini!

Gaya penting!

Setelah sekian lama nak main besbol, akhirnya tercapai hajat kelmarin. hehe last korang main bila? Fiz masa darjah 6 dulu. main dengan kawan2 sekampung, kitorang sebut "bola katok". Pastu member salah campak kayu pemukul kena kepala member lain, berdarah kepala. then dah x main main dah. huhu

Nama tempatnya "Its a hit rooftop baseball" terletak di lantai UR601 One Utama. Kalau dari lantai dua, korang kena naik lift yang tepi Parkson. buka dari pukul 12pm hingga 10.30pm kecuali sabtu dan ahad 10am hingga 10.30pm.

Xnak Que? Buat membership. harga pun lebih murah.

student price

and ni kita la orang awam. huhu

so kat sini ada dua jenis, baseball bola lebih kecil
dan softball bola lebih besar

korang kena beli token kat sini dulu.
Helmet disediakan. dan kayu pemukul di dalam gelanggang

here we go!

lepas masuk token dalam mesin ni, pilih tahap kelajuan.
make sure jangan tekan butang merah masa main.
ia akan stop the game dan x boleh refund

i'm ready!
btw sisi kiri gelanggang untuk baseball dan kanan untuk softball.

muka pasrah je. kena ke pukul? haha

oh pandai rupanya. haha
this is so instagramable!

jalan kena kepit2, coz seluarnya koyak! hahaha
excited sangat main sampai krakkkkkk! hahahaha
So gais, kitorang happy sangat main kat sini. Kalau korang mencari kegembiraan. Di sinilah tempatnya. Lets say korang tengah stress. lepaskan amarah tu masa pukul bola. dan pastikan pakai "proper attire" yer untuk mengelakkan seluar koyak macam si Henri ni. huhu Info yang lebih lanjut, korang boleh check di sini coz banyak lagi yang menarik seperti penyewaan dome, tangkap bola dan macam2 lagi!


Share:

Sunday, October 28, 2018

Di One Utama ada Secret Garden gaisssss!

Geram nak pijak macam kat Thailand. haha

Hai Gais. Dah bosan jalan2 di taman sekitar KL? Fiz nak bagitahu ada pilihan lain dan yang penting masuk adalah PERCUMA! haaa kena tulis besar2 supaya korang tambah excited kan. Di One Utama Mall ada Secret Garden gais. Macam2 jenis tumbuhan pokok dan bunga termasuk lah pokok anggur, siap ada buah lagi! geram nak petik makan. haha Keladi gergasi, orkid, dan banyak lagi.

Lokasi Secret Garden ni terletak di Upper Rooftop (UR) One Utama. bukan di lantai bawah gais. atas tu pun boleh tengok seluas mata memandang kawasan Damansara/KL sebab rooftop nya terbuka.

buka cuma hari cuti dan hujung minggu je gais.
Tapi x ramai orang situ. nama lagi taman rahsia.
Ni Fiz share untuk kita2 je. hehe

nak like banyak di instagram?
korang kena post bergambar di taman ni.
ok jom masuk

ada buku untuk korang tahu lebih lanjut tumbuhan kat sini

uniknya keladi ni

cer teka pokok ape ni

ni pun lawa !

ok ni penjaga kat sini. orang tua ni dah umur 100 tahun. huhu

biasa tengok kaktus sekulen je. ni bapak besar

spot instagram!

cabut la satu dan pukul lah anak mu yang buas itu. haha

dalam banyak2 bunga. bunga ni menarik perhatian Fiz.
namanya Scarlet Passion Flower.

banyak sangat2 tumbuhan pelbagai jenis

another instagram spot!

buaya dan lidah2 nya!

boleh tengok pemandangan Damansara

kalau korang nak tahu. yang berjuntai tu akar2nya

uniknya! teratai warna Ungu!

Bukan Henri yang pendek, Keladi tu yang super tinggi, 

Rest dulu katanya
Ok Gais! Thats all Fiz nak kongsikan. Korang kena datang dan  tengok dengan mata kepala sendiri. Kalau tengok di internet memang x cukup. Btw nak ke sini liftnya cuma ada di satu bahagian.

kalau korang dari lantai dua. cari signboard ni ya untuk ke liftnya.
Terima kasih baca entri kali ni di Secret Garden One Utama. Jumpa lagi di entri seterusnya. dimana? Di Bali gais! ^,^



Share:

Copyright © Derak Sokmo | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com